top of page

MANUEL TERAPİ NE ZAMAN UYGULANMALI?





MANUEL TERAPİ

Tıbbın en eski ve klâsik uygulamalarından biri olan manuel terapi, binlerce yıldır uygulanan ve pek çok insanın şifa bulduğu bir tedavi yöntemidir. Halk arasında sıkça merak edilen ve manuel terapi nedir sorusuna yanıt aranan bu yöntem, sanılanın aksine bir masaj ya da alternatif tıp yöntemi değildir. Manuel Terapi çeşitli yumuşak doku mobilizasyonları, eklem mobilizasyon ve manüpulasyonları, masaj teknikleri, fizyoterapiye özel bazı PNF tekniklerini içeren hastanın ihtiyacına yönelik olarak tedavi türlerinden birinin yada bir kaçının seçilerek el ile uygulandığı tedavi şeklidir. Manuel terapide uygulayıcılar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için bölgedeki eklemleri manipüle etmek eklem aralığını genişletmek ve kas dokusuna basınç uygulayarak bölgedeki dolaşımı arttırmak ve agrı oluşturan maddeleri bölgeden uzaklaştırarak doku iyileşmesine destek olup iyileşmeyi hızlandırmaktadırlar.


Manuel terapi; sakroiliak eklem disfonksiyonu, kronik bel-boyun ağrısı, yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut bel-boyun-sırt ağrısı, üst sırt ve omuzlarda hissedilen kas gerginliği, kalça ve diz eklemini içeren sorunlar, bağ gerilme-çekilmelerinin tedavisinde kişilerde rahatlama sağlayabilir. Ayrıca bu tedaviler kişilere yönelik egzersiz programları ile desteklenmektedir.


Manuel Terapinin uygulanabileceği hastalıklar;

  • Bel fıtığı

  • Boyun fıtığı

  • Boyun düzleşmesi

  • Eklem sorunları

  • Kas yırtılması

  • Donuk omuz

  • Dirsek ve el bileği rahatsızlıkları

  • Kalça çıkığı

  • Kalça protezi sonrası oluşan ağrılar

  • Topuk dikeni

  • Ayak rahatsızlıkları


MEDİKAL MASAJ TERAPİ Medikal masaj terapisi Pilates, GYROTONIC, Yoga gibi hareket metodlarını destekleyici ve tamamlayıcı etkilerle kişinin yaşam kalitesini attırmayı hedefler. Cilt, kas, tendon, bağ ve fasya dahil olmak üzere vücudun yumuşak dokularına etki eden bir manuel terapi uygulamasıdır. Bu yöntem egzersiz yöntemleri ile birlikte kullanıldıgında kan dolaşımını dengeleyerek kasları besler, kemiklere ve iç organlara gereken oksijenin doğru bir şekilde sağlanmasına yardımcı olur, çok ağrılı ve gergin kaslar toksinlerinden kurtulur, bu da kasların güçlenmelerine ve iyileşmelerine yardımcı olur. Ayrıca gerginliği azaltır, sinirleri uyarır, kan ve lenfatik sıvıların akışını arttırır. Medikal masaj, kas ağrısı olan insanlar için özellikle etkili bir masajdır, kasların yenilenmesine ve gevşemesine katkı sağlar.

Egzersiz metodları vücudunuzda güçlü, esnek ve daha mobil yapılar sağlarken denge ve koordinasyon duyunuzu geliştirerek ideal postürünüzü korumanıza yardımcı olur. Diğer yandan medikal masaj teknikleri ile hissedilen kassal gerilim azalır ve eklemlerin hareket kabiliyeti artar.

Örneğin; çoğu kişi boyun, omuz ve sırt bölgesinde uzun süreli ve geçmeyen ağrılar yaşar. Bu durum çoğunlukla bazı kas gruplarının aşırı çalışmaya maruz kalmalarından ötürü gerginleşirken çapraz kas grupları giderek zayıflamasına sebep olur. Medikal masaj terapi sayesinde gergin olan kasların rahatlamasını sağlayarak Pilates, GYROTONIC, Yoga gibi egzersizlerle zayıflamış olan bölgeleri güçlendirebiliriz.

Medikal masaj terapi aynı zamanda hareket kabiliyetinizi arttırırken,beden farkındalığınızı yükselterek yaptığınız egzersiz türünü daha etkili ve daha kontrollü yapmanızı sağlar.



Selin GELİR

Fizyoterapist, Pilates Eğitmeni


198 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page